dimarts, 3 de desembre del 2013

Petites però imprescindibles

Els estudis han registrat prop de 12.580 espècies de formigues , també poden afirmar que al món hi ha 1680.000 formigues per cada ésser humà. 
Per tant, podem dir que són un tipus d’ésser viu molt nombrós i, aquest fet fa que les formigues es relacionin molt freqüentment amb les plagues que l’ésser humà intenta eliminar inventant pesticides. 
Però, què passaria si desapareguessin les formigues?

Les formigues tenen moltes funcions al nostre entorn, unes més importants que d'altres però que, al cap i a la fi, modifiquen el nostre ecosistema.
Una primera conseqüència que portaria l'extinció de les formigues sria un desequilibri pel que fa a la fauna, potenciaria la pèrdua d'altres espècies, ja que hi ha molts animals que s'alimenten d'elles, com els óssos formiguers, els aràcnids, les serps, les granotes i altres insectes.

A part de ser les provisions d'aliment d'altres espècies, les formigues s'encarreguen de la mirmecocoria, que és l'acció de dispersar les llavors de plantes que cauen al terra. Sense les formigues les planes o es podrien estendre, i aquest fet podria causar, a la llarga, l'extinció d'alguns tipus de plantes que estan al costat d'altres organismes que dificulten el seu creixement.
Com que el nostre formiguer de gelatina també contenia algunes llavors, hem pogut veure com les anaven movent de lloc i feien aquest procés.
Val a dir que, tot i que aquest procés també el poden fer altres organismes, alguna espècie de planta necessita tant de les formigues que segreguen una espècie de massa anomenada elaiosoma. Aquesta substància és dolça i atrau a les formigues.

A més a més, les formigues també són capaces de pl·linitzar, tot i que no volen com les abelles i no poden transportat el pol·len a distàncies com les seves predecessores, algunes espècies poden portar més grans de pol·len que les abelles, i per tant, fecundar més plantes.


Les formigues també són capaces de fer més ric el sòl gràcies a l'airejament que realitzen quan mouen la terra per crear les galeries. aquest procés permet augmentar l'absorció dels fertilitzants que, amb el temps, augmenten el continut de nutrients al sòl. A més a més, les formigues porten aliments dins la colònia, aquests aliments i alguns residus que produeixen les formigues també contenen nutrients que afavoreixen al sòl.

Per altra banda, les formigues també realitzen una funció de neteja del sòl, algunes formigues són carnívores i s'alimenten dels cadàvers d'animals morts que es troben al terra. D'altres formigues, que viuen en zones tropicals, s'encarreguen de recollir fulles per a consumir-les, aquest fet que pot semblar insignificant, ajuda a què es mantingui estable el creixement de les plantes tropicals.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada