dilluns, 2 de desembre del 2013

Fent Camí per la vida

La Nutrició és un factor que afecta la manera de relacionar-se i reproduir-se de les formigues? 

Com hem esmentat a l'entrada anterior, segons la nutrició trobem diversos tipus de formigues. Aquesta afirmació ens interpel·la diverses qüestions que fan referència a les altres dues funcions vitals que són la relació i la reproducció.

Estem encuriosides per conèixer quin tipus de relació i interacció hi ha entre les formigues, ja que si obtenen diferents tipus de nutrients, probablement mantinguin diferents relacions entre elles. També ens agradaria aprofundir com es comuniquen.

Les formigues es caracteritzen per insectes socials que viuen en comunitat, complint cadascuna una funció específica per vetllar pel bon funcionament d'aquesta. Es comuniquen a través de les antenes i de l'olfacte.

Les formigues duen a terme dos tipus de relacions:
  1.  Relacions intraespecífiques: la relació que s'estableix entre la mateixa espècie; colònia, societat (formigues).
  2.  Relacions interespecífiques: la relació que mantenen amb éssers vius d'altres espècies;la competència, la depredació, el parasatisme, entre d'altres. 
Fent referència a la reproducció podem afirmar el següent: 
  • Les formigues pateixen el canvi de metamorfosis, és a dir, passen per 4 estadis al llarg de la seva vida: ou, larva, pupa i adult.
  • La reproducció és de caràcter sexual i ovípara, és a dir, mitjançant ous.
Es comuniquen i cooperen mitjançant substàncies químiques que alerten a les altres de perills o les condueixen fins a una gran font de menjar. Habitualment tendeixen a alimentar-se de néctar, llavors, fongs o insectes. 

Què vol dir METAMORFOSI o REPRODUCCIÓ INDIRECTA?

És el procés biològic pel qual un animal es desenvolupa des del seu naixement fins a la maduresa mitjançant grans canvis estructurals i fisiològics. No només hi ha canvis de mida i un augment del nombre de cèl·lules sinó que hi ha canvis de diferenciació cel·lular.  

PROCÉS DE REPRODUCCIÓ DE LES CÈL·LULES
  1.  La formiga reina és solitària i després de la fecundació que, generalment, té lloc a l'aire, la reina comença a cavar una petita càmera i romandrà allà fins a l'any següent. Pon els ous que en poc temps es transformaran en formigues obreres.
  2. Les formigues mascles són les encarregades d'aparellar-se i, un cop, complerta la seva funció, ja poden morir.
  3. Com són aquests ous? Són blancs i mesuren 0,5 mm. Les formigues obreres els porten d'un lloc a un altre, sempre buscant les millors condicions dins del niu. Un cop, neixen les larves són emmagatzemades per edat i tamany. D'aquesta manera s'asseguren que totes reben l'atenció suficient.
Una cosa que ens ha cridat l'atenció és que la formiga reina depèn de si mateixa per alimentar-se, fins i tot, les primeres obreres que neixen s'ocupen immediat de portar l'aliment a la reina i a les larves que encara no hi han nascut. Moltes de les espècies de les formigues formen d'aquesta manera les seves colònies. 

I per últim, ens preguntem, les formigues tenen una vida molt llarga?
Habitualment, les formigues tendeixen a viure entre 45 i 60 dies. Tot i així, no vol dir que no hi hagi excepcions com en tot. 


como-se-reproducen-las-hormigas-3.jpg


Hormiga cortadora de hojas


Pel que fa al tancament d'aquesta entrada, creiem que és una espècie que ens desperta molt interès, moltes preguntes i molts dubtes, ja siguin de tipus social o vital. Tot i ser tan petites estan plenes de sorpreses i de grans curiositats per descobrir. Fins ara ens hem centrat molt en les diverses funcions de les formigues i en l'àmbit social, però no hem parlat sobre un tema imprescindible, la morfologia. Així que de cara  a la següent entrada ens fem la següent pregunta: Com són les formigues? Ens hem fixat mai amb lo petites que són?

1 comentari:

  1. Ja que sabeu tant de formigues, sabeu quins són les seus pocessos (o procés) vitals??

    ResponElimina