dimarts, 3 de desembre del 2013

CAP COS I CUA

Com que són molt petites i no podem observar del tot les seves diferències, haurem de buscar informació per a trobar els diferents tipus de formiga i la seva morfologia, que és la següent pregunta que ens sorgeix. Una altra pregunta relacionada és: si les formigues ja neixen amb les característiques de cada tipus, és a dir, si la formiga neix reina, mascle o obrera o totes neixen igual i es van formant.

En l'anterior entrada van sorgir-nos diferents qüestions sobre la morfologia de les nostres noves mascotes. Després de descobrir "què fan les formigues", ara ens endinsarem en com és el seu cos.

Per començar, hem investigat que les formigues, dintre dels insectes, pertanyen a l'ordre himenoptera, juntament amb les abelles. Això vol dir, que comparteixen moltes característiques a nivell morfològic. Les seves parts del cos es distribueixen en: cap, tòrax i abdomen. A més, igual que les abelles, les formigues al nèixer són larbes. Dintre dels himenòpters, les formigues pertanyen a la família dels formícids. Al món hi ha més de 12.000 espècies de formigues diferents.
A la part del cap de la formiga trobem un aparell bucal mastegador i llepador amb diverses utilitats, té dues antenes que capten les vibracions i un ulls molt sensibles.
Al tòrax hi podem trobar les sis potes primes i llargues i al final de cada pota una urpa ganxuda. En el cas de les abelles reines i els mascles trobem també les ales.
A la part posterior, l'abdomen allargat, trobem l'aparell respiratori, l'aparell reproductor i l'aparell excretor. En algunes especies de formigues, també trobem els fiblons que fan servir per atacar les preses i defensar els nius.
Hi ha formigues negres i altres amb coloració vermellosa. Les més petites fan uns 2 mm i les més grans 1-1’5 cm de llargada.
En les següents il·lustracions podreu observar els organs que componen les difrents parts del seu cos.


 




 




La forma de les formigues i l'estreta diferència amb les abelles ens fa qüestionar-nos d'on provenen aquests peculiars animals. En la següent entrada intentarem esbrinar-ho!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada