dimecres, 18 de desembre del 2013

I fins aquí, el nostre camí!

Després d'estar un semestre observant el nostre formiguer i endinsant-nos en el curiós món de les formigues, ens agradaria tancar el bloc destacant els conceptes que creiem que són importants a l’hora de fer una experimentació d’aquest tipus.

Un cop acabada la observació i a l’hora de tancar el tema, els alumnes han de ser capaços de generalitzar conceptes. Per exemple, és cert que hem parlat de com són les formigues, però, tots els insectes són iguals? Què tenen en comú? Encara que hem aprofundit en un tipus d’insecte, els alumnes haurien de saber aplicar els coneixements que hem après de les formigues a altres insectes i relacionar-los.
D’altra banda, un altre aspecte a tenir en compte és el de la metamorfosi. Hem parlat d’aquest procés en l’entrada de fent camí per la vida però volem destacar que és molt enriquidor veure els diferents canvis que pateix la formiga al llarg de la vida i poder-ho experimentar. Per exemple, que els alumnes dibuixin com creuen que són les formigues quan neixen i per quins canvis passen al llarg de la vida o bé, comparar-ho amb els nostre creixement, veure si passem per les mateixes etapes, etc. 


És sorprenent la gran quantitat d’informació que hem pogut extreure de les formigues només amb la observació: hem vist la organització, els tipus de formigues, com és el seu habitat, què necessiten per sobreviure, entre d’altres. Hem de deixar que els nostres alumnes facin el mateix, que a partir de la observació i de la recerca d’informació, aconsegueixin resoldre els dubtes i les inquietuds i els mostrin a la resta de la classe a través del diàleg.  

A més a més d’observar el nostre formiguer, hem tingut la oportunitat de veure un formiguer real i fer comparacions amb el nostre (de gel), i així gaudir d’un aprenentatge més vivencial i des de l’experiència.


Per últim, valorem aquesta experiència com a molt positiva perquè a part d’aprendre coneixements nous, la metodologia que hem utilitzat per a fer-ho ens ha servit per veure què són les bones pràctiques i poder-les afegir a la nostra maleta de recursos essencials per portar a terme a l’aula.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada