dijous, 31 d’octubre del 2013

Ens enformiguem!

Hem seguit observant a les formigues i ara ja podem començar a respondre les preguntes que ens vàrem formular a l'última entrada:

  • Utilitzaran els túnels com a magatzem?
De moment han avançat i han començat a fer un petit habitacle, tot i això encara no sabem per què l'utilitzen. A part d'això, han creat un habitacle a un costat del formiguer on s'hi ha establert la formiga reina i totes les altres estan al voltant.
  • On deixaran el gel sobrant dels túnels?
 Les restes de gel que treuen quan excaven o se'l mengen, ja que porta nutrients, o el deixen a dalt de tot (com es pot observar a la imatge).
  • Sempre els excavaran a la nit?
També ho fan durant el dia però durant la nit és quan excaven més.


Per a seguir amb la pregunta de què fan les formigues, a l'entrada següent explicarem la nostra visita al formiguer del Cosmocaixa. Hem fet aquesta visita per poder veure un formiguer més avançat i d'aquesta manera podrem veure millor la tasca que realitzen les formigues dins i fora del formiguer, els habitacles que hi ha, etc.

Continuant amb el nostre bloc ens preguntem com s'organitzen, és a dir, si tenen alguna organització social.

- Pel que hem pogut observar n'hi ha una que és la formiga reina, el que podem observar a a primera   vista és que és més gran que les altres. També hem observat que mentre les altres treballen ella està     dins del seu magatzem envoltada per la gran majoria de les formigues. Per tant, la formiga reina no fa la  mateixa funció que les altres, ella és l'encarregada de posar els ous (també n'hem observat alguns). Això ens porta a fer la següent hipòtesi: si la reina posa els ous fecundats vol dir que hi ha d'haver     mascles per a fecundar-los.


- Com que són molt petites i no podem observar del tot les seves diferències haurem de buscar informació per a trobar els diferents tipus de formiga i la seva morfologia, que és la següent pregunta que ens sorgeix. Una altra pregunta relacionada és que si les formigues ja neixen amb les característiques de cada tipus, és a dir, si la formiga neix reina, mascle o obrera o totes neixen igual i es van formant. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada