dijous, 7 de novembre del 2013

Les veïnes del Cosmocaixa

Per què hi vam anar?

Ahir, dimecres 30 d'octubre de 2013, vam fer una visita al formiguer del Cosmocaixa.
Per tal de tenir més idees i saber-ne una mica més sobre el tema, vam voler anar a veure un formiguer natural, amb la finalitat de fer una comparació entre les nostres formigues i les veïnes de la universitat.

Què vam veure?

Al llarg de la visita vam poder observar l'habitat en un medi sorrenc, l'organització social de les formigues i les seves diverses funcions dins d'una colònia.

Primer de tot, vam poder veure com s'organitzen les formigues dins un formiguer. Hi ha diverses zones, les quals ajuden a que les formigues tinguin una estructura molt organitzada i endreçada. Les zones que vam poder observar són: 

  • Càmera reial: lloc on habita la formiga reina. 
  • Les deixalles: espai on hi ha una acumulació de brossa transportada per les formigues. 
  • Cementiri: com indica el nom, hi podem trobar els cadàvers de l'espècie. 
  • Hort de fongs: els fongs són beneficiosos per les formigues però no se sap el perquè. 
  • Sala d'immadurs "nurserie": lloc on les formigues cuiden a les que acaben de néixer. 
  • Cap al món exterior, el bosc: és el tub que comunicava el formiguer amb l'exterior i per on transportaven els nutrients. 




Fent referència a l'entrada anterior, els diferents tipus de formigues es caracteritzen per la nutrició que reben. En funció de la seva alimentació poden ser obreres o reines. Les formigues obreres s'encarreguen de recollir el menjar i portar-lo a la càmera reial i a la sala d'immadurs. 

Hi ha formigues vegetarianes que s'alimenten del nèctar des les flors, hi ha unes altres que són carnívores que mengen restes d'animals. També trobem formigues que ingereixen fongs i d'altres que són granívores, és a dir, que tenen com aliment principal les llavors de les plantes. Com comentarem a continuació, el menjar l'agafen amb les seves mandíbules i el transporten cap el seu cau.

Les formigues obreres són les encarregades de sortir a buscar el menjar i portar-lo dins del cau. Com podem veure en les imatges que adjuntarem a continuació, les formigues surten a l'exterior mitjançant un tub i, un cop a fora, agafen el menjar que transportaran a l'interior per alimentar les seves companyes.









Reflexions

Un cop vam poder observar el formiguer del CosmoCaixa ens vam preguntar si en el nostre formiguer de gel s'organitzarien i es formarien les diverses cavitats. Durant aquestes cinc setmanes hem anat veient com s'han adaptat les petites treballadores al seu ambient. I hem vist una intenció d'organització de les seves cambres, però ara per ara estan barrejades, és a dir, hi ha la cambra de la Reina juntament on està la cambra de prenatals, entre d'altres. Tot i així ara ja tenim la idea de com s'organitzen i encara que no ho haguem arribat a veure al nostre formiguer, és una idea molt interessant que ens ha encuriosit molt.





Conclusió i preguntes

A partir d'aquesta entrada i tractant la nutrició, volem centrar-nos en les altres funcions vitals. Ens hem parat a reflexionar i ens hem fet altres preguntes, com per exemple, com es relacionen i com es reprodueixen si segons la nutrició que reben són d'un tipus o d'un altre. Per tant, vol dir, que segons la nutrició, les formigues es relacionen i es reprodueixen d'una manera determinada?